logo
Plazma, vagy LCD? Nyomtatás E-mail

KÜLÖNBSÉGEK – MIT NYÚJTANAK A PLAZMA ÉS AZ LCD TV-K?

Laposnak, mutatósnak és innovatívnak kell lenniük. A legjobb képminôséggel a lehetô legjobb áron.
Ez a vevôk igénye a síkképernyôkkel szemben.

Mindazonáltal a vásárlási döntéshez fontosak a megbízható támpontok, hogy végül a megfelelô kikapcsolódást nyújtsa a megvásárolt készülék: a képminôséggel együtt nem mellékes a televízió energiaigénye, de még az optimális elhelyezés
is fontos. Hiszen nem csak a design-nak kell beleillenie az Ön életstílusába, hanem a fent nevezett szempontoknak is, amelyeket a következôkben szeretnénk bemutatni Önnek.


Az elhelyezés

Valódi mozi hangulatot lesötétített szobában tudunk teremteni, de az otthoni környezetre általában is a viszonylag gyenge megvilágítás a jellemző.

Ez megegyezik a plazma TV-k számára ideális környezeti megvilágítással. (kb.100-150 Lux) A vásárlás helyén az áruház megvilágítása elérheti az 1000 Lux-ot is, ami a biztos vásárlási döntés meghozatalában hátrányt jelent.

Plazma TV-k képe az eladótérben enyhén halványnak és homályosnak tűnhet az LCD TV-kel szemben. A plazma TV-k igazi erősségüket az otthoni nappaliban, tompább fényviszonyok között mutatják, mivel csak a szükséges számú pixelt aktiválják a kép megjelenítéshez. Az eredmény a koncentrált, mély fekete árnyalatok és a nagy kontasztú birliáns képek. Emiatt ajánlottak a plazma TV-k a házimozi alkalmazáshoz és a televiziózásra.

LCD TV-k a nagyon világos környezetben, mint amilyen az elektronikai szakkereskedés is, nagy fényerejű képeket mutatnak, amely azonban csalóka, mivel a nagy fényerő alacsony kontraszttal, színhűséggel  párosul. Ez a képragyogás sokat veszít  erejéből egy tipikus nappaliban, mivel az LCD TV-k állandó fehér színű háttérmegvilágítása miatt ebben az otthoni környezetben a fekete árnyalatok reprodukciója sokat veszít erejéből. Ennek eredménye a szürkésen derengő képvisszaadás.

A képminőség

A plazma és az LCD TV-k képminősége a két technológia eltéréséből adódó különbségekeken múlik.

A nézési szög:

Ez elsősorban azon múlik, hogy hány személlyel együtt tévézik.

A plazma  TV képernyője akár 170 fokban is változatlan minőségű képet nyújt, anélkül, hogy a színek torzulnának, vagy a kontraszt csökkenne.

Ha LCD TV-n nézik, és 45 fokos, vagy annál kisebb nézőszögben ül le a készülékhez, akkor a szemből történő nézéshez képest a színek torzulását és a kontraszt csökkenését fogja észlelni a  képen. A kép halványnak tűnik. Túl nagy méretű kép esetében ez hátrányt jelent, ha nagyobb körben ülve tévéznek.

A gyártók igyekeznek minél jobban kiküszöbölni e hátrányos körülményt. Az újabb fejlsztéseknél már ez a hatás kevésbé érzékelhető.

Mozgásmegjelenítés:

Plazma TV-k esetében a kijelzőnek csak egy elektromos impulzusra van szükségük pixelenként ahhoz, hogy visszaadják a sportjeleneket. Ez a gyors reakció gondoskodik az éles és tiszta sportképekről.

Az LCD TV-k esetében a gyors mozgást tartalmazó sportközvetítések esetében azonban megtörténhet, hogy a kép hajlamos az ismert utánhúzó effektusra. Ennnek oka, hogy az LCD panel pixeleinek az elektromos impulzus leadása után időre van szükségük a kristályok fizikai elmozdulásához, ezáltal a mozgó képek visszaadása késleltetve történik.

A kontraszt

Plazma TV esetében a a plazma kijelzők egyenként vezérelnek minden egyes pixelt, és ezáltal kitűnően visszaadják a telt, fekete tónusokat és sötét területeket, és nagy részletgazdagság érhető el.

LCD TV-knél folyamatos a háttérvilágítás, emiatt a sötét képtartalmak enyhén szürkésnek hatnak. Ez a jelenség a háttérvilágítás csökkentésével enyhíthető, de ez a sötét képtartalmak kevésbé részletgazdag megjelenítését eredményezheti.

Áramfelhasználás

A nagy képméretű televiziók esetében kiemelt kérdés még az energiafogyasztás. A plazmával kapcsolatban ez ügyben is felreppentek híresztelések. Nos nézzük -immár az egyes technlógiák működési elvének ismeretében - hogy mik a tények:

Plazma TV-k esetében  saját világítású pixeleket  használnak a képtartalom megjelenítéséhez. A sötét képtartalom ábrázolásához kevesebb pixel világít, így kisebb az áramfelhasználás, mint a nagyon világos képtatalmak esetében. A tényleges fénykibocsátás a képtartalom igényének megfelően kapcsol ki és be.

LCD TV-k-nél a háttérvilágítás kitakarásával ábrázolják a képtartalmakat. Azaz a háttérvilágítás folyamatosan ugyanolyan erősen világít, így a képtartalomtól független az áramfelhasználásuk.


TIPP:

Ha szívesen néz barátaival vagy a teljes családdal túlnyomórészt sporteseményeket és játékfilmeket, akkor otthonában a plazma-technológia jelenti az Ön számára az ideális megoldást.

Amennyiben kisebb képméretű (50-80 cm-s képátlójú) készüléket keres konyhai, vagy hálószobai használatra, és ebben az esetben szeretné a legjobb ár-érték arányú megoldást megtalálni, akkor az LCD TV lesz a megfelelő választás.

Utolsó frissítés ( 2008. június 11. )
 
< Előző
 
Legújabb információk
Népszerű híreink
Fonográf szerviz szolgáltatásai
Tv szervíz Pécs | tv javítás Pécs
Fonográf szerviz szolgáltatásai
Áraink, Garancia
Rólunk
Fonográf szerviz nyitvatartás

 

  Nyitva tartás: 

  Hétfőtől péntekig: 8.30-tól 13 óráig

 
Elérhetőségeink | e-mail: info@fonograf-szerviz.hu
Térkép
Online felhasználók
Bejelentkezés





Elfelejtett jelszó?