logo
Plazma, vagy LCD? Nyomtatás E-mail

KÜLÖNBSÉGEK – MIT NYÚJTANAK A PLAZMA ÉS AZ LCD TV-K?

Laposnak, mutatósnak és innovatívnak kell lenniük. A legjobb képminôséggel a lehetô legjobb áron.
Ez a vevôk igénye a síkképernyôkkel szemben.

Mindazonáltal a vásárlási döntéshez fontosak a megbízható támpontok, hogy végül a megfelelô kikapcsolódást nyújtsa a megvásárolt készülék: a képminôséggel együtt nem mellékes a televízió energiaigénye, de még az optimális elhelyezés
is fontos. Hiszen nem csak a design-nak kell beleillenie az Ön életstílusába, hanem a fent nevezett szempontoknak is, amelyeket a következôkben szeretnénk bemutatni Önnek.


Az elhelyezés

Valódi mozi hangulatot lesötétített szobában tudunk teremteni, de az otthoni környezetre általában is a viszonylag gyenge megvilágítás a jellemző.

Ez megegyezik a plazma TV-k számára ideális környezeti megvilágítással. (kb.100-150 Lux) A vásárlás helyén az áruház megvilágítása elérheti az 1000 Lux-ot is, ami a biztos vásárlási döntés meghozatalában hátrányt jelent.

Plazma TV-k képe az eladótérben enyhén halványnak és homályosnak tűnhet az LCD TV-kel szemben. A plazma TV-k igazi erősségüket az otthoni nappaliban, tompább fényviszonyok között mutatják, mivel csak a szükséges számú pixelt aktiválják a kép megjelenítéshez. Az eredmény a koncentrált, mély fekete árnyalatok és a nagy kontasztú birliáns képek. Emiatt ajánlottak a plazma TV-k a házimozi alkalmazáshoz és a televiziózásra.

LCD TV-k a nagyon világos környezetben, mint amilyen az elektronikai szakkereskedés is, nagy fényerejű képeket mutatnak, amely azonban csalóka, mivel a nagy fényerő alacsony kontraszttal, színhűséggel  párosul. Ez a képragyogás sokat veszít  erejéből egy tipikus nappaliban, mivel az LCD TV-k állandó fehér színű háttérmegvilágítása miatt ebben az otthoni környezetben a fekete árnyalatok reprodukciója sokat veszít erejéből. Ennek eredménye a szürkésen derengő képvisszaadás.

A képminőség

A plazma és az LCD TV-k képminősége a két technológia eltéréséből adódó különbségekeken múlik.

A nézési szög:

Ez elsősorban azon múlik, hogy hány személlyel együtt tévézik.

A plazma  TV képernyője akár 170 fokban is változatlan minőségű képet nyújt, anélkül, hogy a színek torzulnának, vagy a kontraszt csökkenne.

Ha LCD TV-n nézik, és 45 fokos, vagy annál kisebb nézőszögben ül le a készülékhez, akkor a szemből történő nézéshez képest a színek torzulását és a kontraszt csökkenését fogja észlelni a  képen. A kép halványnak tűnik. Túl nagy méretű kép esetében ez hátrányt jelent, ha nagyobb körben ülve tévéznek.

A gyártók igyekeznek minél jobban kiküszöbölni e hátrányos körülményt. Az újabb fejlsztéseknél már ez a hatás kevésbé érzékelhető.

Mozgásmegjelenítés:

Plazma TV-k esetében a kijelzőnek csak egy elektromos impulzusra van szükségük pixelenként ahhoz, hogy visszaadják a sportjeleneket. Ez a gyors reakció gondoskodik az éles és tiszta sportképekről.

Az LCD TV-k esetében a gyors mozgást tartalmazó sportközvetítések esetében azonban megtörténhet, hogy a kép hajlamos az ismert utánhúzó effektusra. Ennnek oka, hogy az LCD panel pixeleinek az elektromos impulzus leadása után időre van szükségük a kristályok fizikai elmozdulásához, ezáltal a mozgó képek visszaadása késleltetve történik.

A kontraszt

Plazma TV esetében a a plazma kijelzők egyenként vezérelnek minden egyes pixelt, és ezáltal kitűnően visszaadják a telt, fekete tónusokat és sötét területeket, és nagy részletgazdagság érhető el.

LCD TV-knél folyamatos a háttérvilágítás, emiatt a sötét képtartalmak enyhén szürkésnek hatnak. Ez a jelenség a háttérvilágítás csökkentésével enyhíthető, de ez a sötét képtartalmak kevésbé részletgazdag megjelenítését eredményezheti.

Áramfelhasználás

A nagy képméretű televiziók esetében kiemelt kérdés még az energiafogyasztás. A plazmával kapcsolatban ez ügyben is felreppentek híresztelések. Nos nézzük -immár az egyes technlógiák működési elvének ismeretében - hogy mik a tények:

Plazma TV-k esetében  saját világítású pixeleket  használnak a képtartalom megjelenítéséhez. A sötét képtartalom ábrázolásához kevesebb pixel világít, így kisebb az áramfelhasználás, mint a nagyon világos képtatalmak esetében. A tényleges fénykibocsátás a képtartalom igényének megfelően kapcsol ki és be.

LCD TV-k-nél a háttérvilágítás kitakarásával ábrázolják a képtartalmakat. Azaz a háttérvilágítás folyamatosan ugyanolyan erősen világít, így a képtartalomtól független az áramfelhasználásuk.


TIPP:

Ha szívesen néz barátaival vagy a teljes családdal túlnyomórészt sporteseményeket és játékfilmeket, akkor otthonában a plazma-technológia jelenti az Ön számára az ideális megoldást.

Amennyiben kisebb képméretű (50-80 cm-s képátlójú) készüléket keres konyhai, vagy hálószobai használatra, és ebben az esetben szeretné a legjobb ár-érték arányú megoldást megtalálni, akkor az LCD TV lesz a megfelelő választás.

Utolsó frissítés ( 2008. június 11. )
 
< Előző
 
Népszerű híreink
Fonográf szerviz szolgáltatásai
Tv szervíz Pécs | tv javítás Pécs
Samsung
LG
Panasonic
Sony
Garanciális javítás
GARANCIÁN TÚLI JAVÍTÁS
Alkatrészek, tartozékok
Rólunk
Szervizelt TERMÉKEINK
TV ,LCD TV, LED, PLAZMA TV
LCD monitor javítás
Kamera, fényképezőgép
DVD, DVD felvevő, házimozi
HIFI
Elérhetőségeink | e-mail: info@fonograf-szerviz.hu
Ingyenesen hívhatóak vagyunk
Kapcsolat
Térkép
Hibabejelentő
Jogi információk
Honlap térkép
Weblinkek
Mielőtt új készüléket venne
Online felhasználók
Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó?